Grea, apăsătoare, alertă ca respirația sufocată a unui jogger de ocazie prin smogul perfid al aglomerației urbane. Cam așa simțim vibrația unui oraș aglomerat cum este Bucureștiul, resimțită chiar și la nivel fizic, mai ales când revenim după o vacanță mai lungă într-o zonă liniștită.
Așa cum 2 sisteme tind la o stare de echilibru stabil atunci când sunt aduse în contact (gândește-te cum temperatura corpului tău se reglează la temperatura apei mării), același lucru se întâmplă și la contactul nostru cu orașul: vibrația noastră coboară la frecvența de vibrație a Bucureștiului iar noi ne simțim ca și cum ne-am tras pe umeri o frumoasă jachețică de plumb, asortată la o pereche de pantaloni din azbest.
Greu să reziști unui astfel de tsunami energetic, nu? Doar că putem alege să fim târâți de val laolaltă cu ceilalți concitadini, plutind în derivă printre resturi de îngrijorări, cioburi de temeri și epave emoționale vopsite în culori fataliste sau putem alege calea surfer-ului cocoțat pe creasta valului, conștient de ce este în jur și acceptând totul cu dragoste, recunoștință și compasiune.
Bun, cum ne place pragmatismul notat la liniuță, iată câteva tips & tricks despre cum putem să ne păstrăm centrați, echilibrați și detașați în acest Babilon la lipie, cu maioneză cu usturoi, țipător ca rozul de pe taioarele doamnei primar și gălăgios ca o zarzavagioacă de Matache, Babilon pe care îl numim București.
1. Oriunde vrei să ajungi, calmează pasul, rărește-l, calcă apăsat și conștient. Măcar primii 21 de pași în fiecare zi. Sau la fiecare drum. Nimic nu este așa de urgent precum crezi.
2. Oricât de neaderthalian este taximetristul cu care iei contact în trafic (sau orice alt personaj care dă dovadă de mojicie indiferent de situație), gândește-te că poate are o zi proastă. Sau pur și simplu este felul său de a se proteja
3. Trezește-te într-o dimineață din cursul săptămânii mai devreme cu o oră și du-te în parc. Vei fi uimit de liniștea de care vei fi înconjurat. Oferă-ți câteva minute în mijlocul acestei liniști.
4. Zâmbește unui om străin de pe stradă. Măcar o dată pe zi.
5. Concentrează-te pe lucurile pe care iubești să le faci și în același timp acceptă și lucrurile negative; gândește-te că vor trece (bormașina vecinului sâmbătă dimineața, liftul stricat, fisura din asfalt care ți-a găzduit tocul făcându-ți cadou o entorsă și lista poate continua).
6. Inspiră. Expiră. Conștient. Una dintre cele mai simple forme de meditație poate fi aplicată oriunde: în ambuteiaje, la coadă la ANAF, la coadă la Starbucks sau atunci când aștepți prietena 2 ore să se aranjeze de plecare.
7. Ieși din planuri, deadlines, întrebări și griji și centrează-te în prezent: găsește un element de frumos în ternul blocurilor din jur, descoperă bucuria unui maidanez la o mângâiere sinceră și acceptă totul cu curiozitate :)
Un pic din fiecare punct de mai sus și îți va fi mai bine, vei redescoperi cu totul altfel relația ta cu orașul :)
Vixi, autorul articolului, este de mai bine de 30 de ani în căutarea echilibrului unei vieți echilibrate în zumzetul urban al Bucureștiului, echilibru găsit și prin clasele de Yoga predate la Yogadina