Uitându-te pe hartă și văzând unde este localizată Danemarca, relativ aproape de permafrost-ul ce înconjoară Polul Nord, te gândești că locuitorii ei sunt niște indivizi blonzi, înalți, ursuzi și apăsați de o medie anuală a temperaturilor comparabilă cu un noiembrie târziu în România. Dar se pare că tocmai îndârjirea cu care rezistă climei total neprietenoase i-a adus pe locul 2, după vecinii norvegieni, în clasamentul 2017 al celor mai fericite națiuni din lume.
Nu stăm să facem apologia popoarelor harnice și eficiente din nordul Europei în contrast cu lenea cronică a celor din sud dar un lucru ne-a atras atenția. Ne-a atras atenția mai degrabă un cuvânt: hygge. Citit ‘huga’, cuvântul ăsta al cărui cel mai apropiat corespondent în limba română ar fi confortabil, definește succint lucrurile simple care ne aduc în prezent și ne fac fericiți.
Dar mai interesantă este și lista de activități sau lucruri ce cad sub incidența hygge, ce apropie cuvântul de ceea ce americanii numesc mindfullness, transformat cum stă bine oricărui americănism, în citate pe tricouri, cursuri scumpe în resort-uri spectaculoase și un întreg cult market-izat la sânge.
Hygge poate lua forma unei căni de vin fiert savurată picătură cu picătură într-un cerc de prieteni, fix în mijlocul unei ierni nordice nu foarte prietenoase. Sau dansul molcolm la andrelelor lăsând în urmă noduri de lână ce vor fi format căciulița nepotului. Sau poate migala cu care torni în forme compoziția de brioșe. Și putem merge până la o cină în familie, luminată de câteva lumânări și gătită fără prea mult efort dar cu multă dragoste. Orice lucru simplu făcut conștient. Orice activitate ce induce relaxare, bună dispoziție și ancorare în prezent. Fără să fie nevoie de un buget. Înconjurat de prieteni sau familie sau singur și confortabil cu tine insuți.
Vorba danezilor: hygge. Poți aprofunda conceptul citind cartea lui Meik Wiking despre hygge. Meik este CEO The Happiness Research Institute din Copenhaga.