L-am cunoscut pe Ion Hristescu aka Vrăjitoarea Electrică din postura lui Toma Necredinciosul, a cărui lume se învârtea după legi bine stabilite, palpabile, așezate ferm pe suportul unui aparat matematic. A fost nevoie de două pahare de vin și o incursiune rapidă în mecanica cuantică pentru a înțelege de la el că misticul (mă rog, ceea ce noi numim mistic) poate fi aprofundat pragmatic și inginerește, descoperind în același timp raționalul dincolo de axiome și legi fundamentale.
Trei luni mai târziu + un curs de dezvoltare inventat de Ion și iată-mă, inginer de telecomunicații, folosindu-mi intuiția împreună cu gândirea analitică pentru a desluși cărțile de tarot, descoperind ce-mi poate rezerva viitorul unei realități pe care tot eu mi-o creez, mai mult sau mai puțin conștient.
Am stat un pic de vorbă cu Ion despre ritualuri matinale, planete care influențează oameni, oameni care-și desenează propriul destin, destine scrise în stele, relația de dragoste dintre yoga și astrologie și multe altele. Ca între doi ingineri care cred cu tărie că legea a doua a termodinamicii are și o componentă Saturniană :)
Ritualul tău în fiecare dimineață.
O întrebare bună: am observat că, indiferent cum ar sta planetele sau ce vreme ar fi afară, modul în care îmi încep dimineața își pune amprenta decisiv asupra flow-lui zilei. Este o magie a începutulu; acele secunde înainte de a deschide ochii, când mă simt liber să imprim în inconștient ce mesaje îmi doresc, creează flow-ul. Pemntru că, probabil ai observat, nu e întotdeauna important câte lucruri rezolvi într-o zi, ci cum te simți. Pe scurt, dacă ești pe flow sau nu. Și încep cu: este o zi minunată, o zi de pace o zi frumoasă o zi de belșug și prosperitate, azi sunt pe flow. În general, îmi povestesc lucruri care imi plac. Si astept. Si, la un moment dat, dupa cateva repetitii, imi vine cheful sa sar din pat. Ocolesc, practic, mahmureala aia nasoală de tipul ”n-am niciun chef azi”.
Apoi, obligatoriul duș rece și mișcările de înviorare. Aproximativ 15 minute (nu mai mult) fac exerciții din yoga, Qi-Gong, meditez oleacă, mai aprind și o lumânare, în funcție de chef și inspirație.
Apoi mă uit la harta zilei. Spre exemplu: ce zi este astăzi? Luni. Perfect, mă uit la Lună, văd în ce semn este, ce aș putea să fac azi să fiu eficient (sau ineficient, dar pe flow).
Perspectiva alter egoului tău inginer cu experiență în centrale nucleare, asupra influenței planetelor asupra fiecăruia dintre noi.
Măi dragule, treaba asta e simplă: m-am ”făcut” inginer pentru că îmi place să caut, să înțeleg mecanismul și să pun în funcțiune. Să fac mașinăriile să meargă. Am priceput, de la început, de acum 20 de ani (de când m-am luat de astrologie) că Universul este o imensă mașinărie. Și m-am apucat să-i descifrez mecanismul. Nici acum nu sunt sigur că există o ”influență” sau adacă ea e unidirecțională, însă am o părere. E o relație de interdependență, iar mersul planetelor vorbesc despre ”e timpul să”. Ca un ceas care arată: e ora 06.00, e timpul să te scoli. Ceasul nu influențează cu nimic, arată doar că, din punct de vedere al modului în care ți-ai programat ziua, urmează să faci cutare lucru.
Noi suntem mecanisme biologice, 95% pre-programate (vorbesc de inconștient aici), în parte de noi, în parte de alții. Iar când ceasul Universal, cu limbile lui (Saturn, Jupiter, Marte, etc.) ticăie, declanșează unul dintre aceste programe, sau activități pre-programate. Cu cei 5% ne luptăm zi de zi să controlăm sau să schimbăm aceste programe. Și asta ne face oameni, adică ne transformă din ființe inconștiente în entități conștiente (sau Divine, ca să folosesc limbaj New Age).
Cum vezi relația dintre yoga și astrologie?
Yoga este o disciplină, un mod de viață care mă ajută să devin mai conștient, mai treaz sau mai în control. Mă ajută să îmi stăpânesc mintea, coprul și, ca o consecință, emoțiile. Pe scurt, să operez cu pre-programările de care vorbeam mai sus. Dacă mai știu și astrologie, deja devin Maestru IT: îmi pot reprograma computerul minte-corp așa cum îmi doresc.
Părerea mea este că una merge foarte bine cu cealaltă: dacă știi astrologie, e bine să stăpânești o tehnică de control a minții (o tehnică de programare) și, dacă ești practicant yoga, te ajută foarte mult să fii creativ folosind astrologia.
Cât la sută stă în puterea noastră și cât este scris deja în stele?
În stele e doar prompter-ul Computerului Universal. În mintea noastră e programat totul, prompterul parcurge doar programele, într-un ritm prestabilit: aceasta este ”scris în stele”. Dacă lucrăm cu mintea, totul stă în puterea noastră.
Ce este mai dificil: să realizezi ce îți dorești cu adevărat sau să materializeze intențiile tale?
Suntem obișnuiți (citește ”programați”) să muncim, să lucrăm, să ne agităm. Nu știm să stăm. De aceea, e mai dificil să materializezi, pentru că atunci, efectiv, nu trebuie să ”faci” nimic. Și asta e panică mare :) E mai simplu și confortabil pentru minte să transpiri, să ”realizezi”.
Cartea terminată în ultima vreme, pe care abia aștepți s-o recitești.
O să râzi, dar sunt pasionat de astrologia tradițională. Să înțeleg cum vedeau anticii treaba. Așa că: Joseph Crane, ”A Practical Guide To Traditional Astrology”. În rest, ”Poveștile deosebiților” de Ransom Riggs și ”Momo”, pe care o devorez.
Mantra ta preferată.
”Pupa-m-aș în cur de fain ce mi-s”. Și nu glumesc :) Acum, pe bune, nu am ”mantre”, în sensul clasic. Lucrez mai mult cu stări și afirmații care le provoacă.