Știu, când auzim cuvântul “a medita”, multora dintre noi ne vine în minte imaginea unui călugăr budist levitând imponderabil la câțiva centimetri deasupra pământului, cu picioarele încrucișate într-un lotus inaccesibil muritorilor de rând, memișcat timp de ore, zile, săptămâni și ani.
Dar oare asta înseamnă singura cale de a medita? Trebuie oare să amorțim până la lacrimi în lotus pentru a obține o stare meditativă? E cazul să răsuflăm ușurați pentru că metoda prin care reducem până la tăcere murmurul constant al minții și prin care ne retragem simțurile din lumea exterioară către universul interior, rămânând în același timp alerți și conștienți, se poate croi fix pe fiecare individ în parte. În funcție de stare de spirit, experiență spirituală, credință, anotimp, loc, afinități fotbalistice sau înclinații holistice, fiecare dintre noi își poate alege propria metodă de a medita. Scopul scuză mijloacele și în meditație, așa că alegeți orice vă coafează pentru a trece dincolo de ego către a experimenta cu adevărat ce se află în interiorul fiecăruia dintre noi.
Iar cea mai simplă metodă este să devenim conștienți de una dintre funcțiile bază ale organismului nostru: respirația. Ia-ți 5 minute pe zi și urmărește-ți respirația: observă (și nu analiza) cum aerul pătrunde prin nări și umple ușor plămânii apoi părăsește corpul pe același traseu. Simte în vârful nasului aerul mai rece la inspirație și aerul puțin mai cald la expirație. Totul conștient, totul fără efort.
Simplu, nu? Până la urmă este vorba doar concentrare în prezent, în aici și acum. Și acum, că știm abc-ul stării de meditație, a venit momentul să ne personalizăm metoda, după gusturile, confortul și posibilitățile fiecăruia: în locul preferat (la volan, pe scaunul de la birou, în cadă, întins în iarbă), concentrându-ne pe orice ne face să ne simțim bine (sfântul în care credem, inclusiv Arsenie Boca, pacea mondială, imaginea persoanei de care suntem îndrăgostiți, citatul preferat, infinitate, valurile mării, culoarea preferată, frunzele din copaci sau pur și simplu pe respirație). Ideea este s-o facem zilnic, chiar dacă sunt 30 de secunde de focus pe tapetul fals din lift dimineața când ajungem la birou.
Nu te crampona de metodă sau de momentul în care vor veni rezultatele unei practici constante, fii doar perseverent și consecvent, până la urmă cu ce strică să-ți domolești vuietul minții măcar pentru câteva minute? Stai liniștit, va veni și recompensa la un moment dat ;)